Kan cykeln få både dig och sparandet att rulla lite lättare?

Som med så mycket annat här livet beror det lite på hur vi räknar. Kommer cykeln att delvis ersätta bilen eller ”bara” göra att du använder bilen mindre? Och vilken bil är det du kommer att ersätta? Allt sådan behöver vi veta för att göra en riktigt bra beräkning.

Men billigare, det blir det. Rejält mycket billigare. För bilen kostar mer per månad än vad de flesta tror. Det exakta priset varierar förstås beroende på bilmodell och hur mycket du kör, men ett riktmärke är att en bil kostar runt 5000 kronor per månad att äga och köra.

”5000 kronor per månad, det kan väl ändå inte stämma!?” säger du kanske nu. Men Motormännens riksförbund har räknat på saken. En modern småbil för 200 000 kronor som körs 1500 mil per år kostar omkring 5500 kronor per månad att äga, inklusive värdeminskning. En större bil kostar mer, kanske upp emot 7500 kronor.

En begagnad bil kostar lite mindre att köpa, men drar ofta lite mer. Risken är också att du drabbas av oförutsedda utgifter i form av större reparationer. Men alldeles oavsett kvarstår faktum: Bilen kostar skjortan.

En bra cykel kostar däremot inte mer i inköp än vad bilen gör på en månad. Och tar du hand om din cykel är det inte många hundralappar du behöver lägga på den i underhåll varje år.

Ibland kanske du ändå behöver tillgång till bil, på någon semesterresa eller så. Så låt oss räkna med att du hyr bil för 12 000 kronor varje år. Då ger dig ett bilfritt liv åtminstone omkring 3-4000 kronor extra varje månad.

Investerade i Bankish P2P-lån skulle det efter 5 år innebära 277 000 kronor sparade, plus en nätt liten förtjänst på 97 000.

Att du dessutom får en ganska spänstig bakdel är en ren bonus.

Så här räknade vi: 3 500 kronor sparade varje månad under 5 år med en årlig räntesats på 11,1 %. Räntan återinvesteras varje månad.

Med vår kalkylator kan du själv se vad ett sparande i Untie P2P-lån ger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: