Så här gör du automatisk bokföring när du investerar i lån genom Untie

Som företag uppstår det alltid frågor runt hur bokföring ska hanteras vid nya former av investeringar. Om du investerar i lån genom Untie och du gör detta som ett företag måste du också bokföra de händelser som uppstår.

Ett sätt att göra detta på är att titta på kontoutdrag och sedan bokföra olika typer av transaktioner men hos Untie kan du exportera ut så kallade SIE-filer som du enkelt importerar till ditt redovisningsprogram. Det enda du behöver göra är att lägga in dina bokföringskonton hos Untie och länka transaktionstyper till bokföringskonton.

I den här guiden visar hur detta går till:

Efter inloggning klickar du på bokföring i menyn för att öppna fönstret nedan.

De transaktionstyper som vi ska hantera är följande:

  1. Amortering
  2. Utlåning
  3. Ränta
  4. Avgifter till kronofogden
  5. Kreditförluster
  6. Insättning
  7. Uttag

Amorteringar, Utlåning och Kreditförluster

Varje lån som du deltager i ska läggas upp på ett balanskonto i din huvudbok och ett tips är att använda konto 1696 och kalla det ”Untie Lender”. När återbetalning av lån sker, amorteringar, ska fordran som ligger på 1696 reduceras varför det är 1696 som både är involverat vid Amorteringar och Utlåning.

Ditt konto med pengar hos Untie ska du också lägga upp i huvudboken som exempelvis 1936 och kalla det ”Konto [Nummer som du har på kontot] Kreditbörsen”.

Detta betyder att du ska konfigurera länkningen för Amortering och Utlåning enligt följande exempel:

Vid eventuella kreditförluster ska du reducera dina utestående fordringar på 1696 i exemplet ovan och lägga in detta som en förlust på exempelvis konto 6350 och kalla det ”Kreditförluster Kreditbörsen”. Om 6350 är upptaget kan du lägga det på exempelvis 6351, 6352 etc. om du vill hålla isär dessa kreditförluster från övriga sådana.

Om du använder 6350 ska du alltså lägga in att Debet ska vara 6350 och Kredit 1696.

Ränta

Vid inbetalningar av ränta ska detta bokas in som en inkomst och du kan välja att antingen lägga detta som ett eget konto för att hålla koll på räntan från just Kreditbörsen som exempelvis 8316 som ofta är ett ledigt konto. Alternativt på 8310 om du inte vill särredovisa inkomsten. Om du använder 8316 blir inställningen Debet 1936 och Kredit 8316.

Avgifter till Kronofogden

Om någon av dina fordringar skickas till Kronofogden uppstår det kostnader och dessa kan läggas på exempelvis 6991 och inställningen blir då Debet 6991 och Kredit 1936.

Insättningar och Uttag

Bokföringen för dina insättningar och uttag avgörs av vilket konto du tar pengarna ifrån när det gäller insättningar och vilket konto du tar ut pengarna till vid dina uttag. Det enklaste är att du bestämmer dig för att endast ta ut och sätta in pengar från ditt huvudsakliga företagskonto som då kanske har nummer 1930. För insättningar ställer du då in Debet 1936 och Kredit 1930. Det här betyder att SIE-filen kommer att innehålla konteringarna för konto 1930 och du behöver alltså inte bokföra dessa separat när du prickar av ditt företagskonto. På grund av detta är det därför ett tips att du börjar med att importera SIE-filen från Kreditbörsen till ditt redovisningssystem innan du börjar avstämningen för den gångna månaden.

Hör gärna av dig till vår support från inloggat läge i Untie om du har några frågor om processen.

Tjäna pengar genom Untie idag och låt ditt kapital arbeta för dig med räntor över 10%

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: